Skip to main content

Alexiatunnel, Hilversum

Alexiatunnel, Hilversum

Dubbellaagse onderdoorgang in Dudokstijl

Binnen het project HOV ’t Gooi is de Alexiatunnel een onderdeel wat direct in het oog springt. De in Hilversum gesitueerde onderdoorgang is de eerste dubbellaagse spoorondergang van Nederland. Waarbij de bovenste doorgang, geschikt voor voetgangers als wel fietsverkeer, voorzien is van prachtig geperforeerde stalen wandpanelen.

Beeldend kunstenaar Louise Hessel heeft na input vanuit de bewoners een prachtig ontwerp gemaakt wat d.m.v. de perforatiegaatjes tot leven komt. Het symboliseert natuur en bedrijvigheid, thema’s welke passen bij de buurt.

663 wandpanelen, 1.750.000 perforatiegaatjes

Om zowel het ontwerp te onderstrepen als wel de veiligheid te garanderen heeft Q-CAT Lighting samen met Takke Breukelen bijgedragen in de realisatie van een passende lichtoplossing. De keuze viel op het robuuste (IK10 IP67) KALYPSO 24V DC armatuur van het Duitse LED Linear. Door toepassing van een lineaire lensoptiek biedt een verbruik van 6W/m meer dan voldoende vermogen om de onderdoorgang van hoogwaardig licht te voorzien.

Uitgevoerd in 3000K met een zeer hoge kleurweergave (CRI >95) resulteert dit in een omgeving waar passanten zich prettig en veilig noemen.

Voortbordurend op het succes van de KALYPSO, gaat dit armatuur nu verder onder de naam ADONIS Architectural. De al bewezen kwaliteit wordt hierdoor verenigd met nog meer samenstellingsmogelijkheden.

Projectdetails

  • Architect: A&E Architecten
  • Constructeur: Takke Breukelen
  • Producten: LED Linear KALYPSO IP67 (3000K - 60° - 6W/m)
  • Locatie: Hilversum
  • Fotografie: Luuk Kramer
Alexiatunnel, Hilversum
Alexiatunnel, Hilversum