Skip to main content

Paleis van Justitie, Arnhem

Paleis van Justitie, Arnhem

Moderne technologie, onderdanig aan de schoonheid van een rijksmonument

In de periode 2021/2022 heeft het monumentale gebouw aan de Walburgstraat in Arnhem een renovatie ondergaan. Hierbij is de schoonheid van de binnenruimtes behouden gebleven maar is de techniek hiervan naar een hoger plan getild. Hiermee kunnen alle justitiële functies uitgevoerd worden volgens de hoge eisen die men hier vandaag de dag aan stelt.

Naar het lichtontwerp van Noorderlichtadvies en Vormgeving i.s.m. C.Light.Wise, heeft Q-CAT Lighting meegewerkt aan de invulling van een passende lichtoplossing. Hierbij is conventionele verlichting vervangen voor high-end led verlichting. Bij de armatuurkeuzes is sterk rekening gehouden met de esthetiek van de ruimtes als wel het voorkomen van lichthinder. Installateur Hollander Techniek heeft binnen hun scope voor dit project invulling gegeven aan de integratie van de verscheidenheid aan lichtoplossingen.

Complimenteren van de cultureel-historische waarden

Een iconisch gebouw als het Paleis van Justitie te Arnhem verdient kwalitatief hoogwaardige armaturen welke natuurgetrouw de verschillende ruimtes verlichten. Hierbij is rekening gehouden met de norm voor juist functioneel licht als wel het juist belichten van kleuren en structuren welke het gebouw zo eigen maken.

Om te kunnen voldoen aan deze wensen is er gekozen voor de Duitse fabricaten LED Linear en Seeger, waarvan een verscheidenheid aan lineaire armaturen in het project is verwerkt. Voor de spots in het project is het Britse Orluna als fabrikant aangewezen. Kenmerkend aan deze producten is de hoge kleurweergave en de vele modificatiemogelijkheden in o.a. afwerking als bundelkeuze.

Alle toegepaste verlichting is aanstuurbaar middels DALI, waardoor een stabiele en intelligente aansturing verzekerd is. 

Minimalistische lineaire lichtoplossing voorzien van NanoRay technologie

We lichten graag de volgende posities uit in dit project, om een beeld te geven van de mogelijkheden van de toegepaste producten.

In de ellipsvormige ontvangstbalie op de begane grond is de flexibele VarioLED Flex PHOBOS Side View toegepast. Dit lineaire armatuur licht volledig homogeen de onderzijde van de balie als wel het grondoppervlak aan. Het benadrukt hiermee de aanwezigheid van de balie als wel de organische vorm van het ontwerp.

In meerdere verkeersruimtes is het ULTIMA-S armatuur toegepast. Ondanks dat dit armatuur 10mm hoog is, liggen de leds diep verzonken en zijn deze voorzien van een innovatief NanoRay optiek. Hiermee kan het licht efficiënt de ruimte in worden gebracht, zonder nadrukkelijke aanwezigheid van het armatuur. Het armatuur houdt zich verscholen in het lamellenplafond. 

Orluna brengt ruimtes tot leven met natuurgetrouwe lichtkwaliteit

De Orluna Air Pendant vinden we terug in de Leigraafzaal. Het armatuur heeft een unieke afwerking in antiek brons en is voorzien van een honeycomb louver ter voorkoming van verblinding. De plaatsing brengt hoogwaardig licht (CRI >98) op de werkplek zonder dat er reflectie op o.a. beeldschermen ontstaat.

Van dezelfde fabrikant zijn in meerdere ruimtes inbouwspots/downlights toegepast. In verschillende zalen is het type Arello toegepast. Dit grotere type (diameter 150mm) behoudt de indrukwekkend hoge kleurweergave met een lumenoutput van circa 2000lm. Hierdoor kan ook bij dubbele plafondhoogtes voldoende licht gegenereerd worden.

Projectdetails

 • Lichtontwerper: Noorderlichtadvies en Vormgeving i.s.m. C.Light.Wise
 • Installateur: Hollander Techniek
 • Producten: 
  • LED Linear VarioLED Flex PHOBOS IP67
  • LED Linear XOOLINE IP40
  • LED Linear ULTIMA-S Nano IP40
  • LED Linear MARS Wall Wash IP20
  • Orluna Air Screw
  • Orluna Air Pendant
  • Orluna One Adjustable
  • Orluna Curve Fixed
  • Orluna Arello Adjustable
  • Seeger Lightring direct/indirect
 • Locatie: Arnhem
 • Fotografie: Vormbeeldig
Paleis van Justitie, Arnhem
Paleis van Justitie, Arnhem
Paleis van Justitie, Arnhem
Paleis van Justitie, Arnhem
Paleis van Justitie, Arnhem
Paleis van Justitie, Arnhem
Paleis van Justitie, Arnhem
Paleis van Justitie, Arnhem
Paleis van Justitie, Arnhem