Skip to main content

Fietsbrug Laarveld, Weert

Fietsbrug Laarveld Weert

Efficiënt aanlichten vanuit de handregel

De realisatie van fiets- en voetgangersbrug Laarveld maakt het mogelijk om op een veilige manier een oversteek te maken tussen de wijken Laarveld en Molenakker. De brug loopt over de drukke verkeersader Ringbaan Noord. 
Door de oversteek ontstaat er een betere synergie tussen de verschillende voorzieningen welke de stad Weert huisvest.

De brug is 6 meter breed en 55 meter lang en voor een groot deel opgebouwd uit weervast cortenstaal. Het uiterlijk en corrosieproces van dit type staal geeft een natuurlijk contrast met het omliggende groen van de omgeving.

Integratie van verlichting voorkomt lichthinder

In het ontwerp van de brug is vroegtijdig rekening gehouden met de integratie van de verlichting. Dit om in eerste instantie het veiligheidsaspect van invulling te zien, maar tevens het ontwerp verder te benadrukken.

Er is gekozen voor een slank doch robuust lineair led armatuur waarmee het wegdek efficiënt aangelicht kan worden. De keuze viel daarbij op het KALYPSO armatuur van het Duitse LED Linear. Dit armatuur kent een hoge slagvastheid (IK10) en water- en stofbestendigheid (IP67). Daarnaast wordt een lineaire lens omkapseld door helder polyurethaan. De aluminium behuizing is voorzien van een beschermende verf. Het geheel is hiermee bestand tegen o.a. Uv-straling, zout en chemische (schoonmaak)middelen.

De impact van nachtelijk kunstlicht minimaliseren

Er is voor dit project gekozen voor een 30° optiek, waardoor strooilicht geminimaliseerd wordt. Daarnaast zorgt dit er voor dat er met een zeer laag verbruik van 6W/m voldoende licht naar het wegdek gebracht kan worden. Het armatuur is in een hoek in de handregel gemonteerd om de lichtbundel richting te geven. De veiligheid van het geheel is vergroot door een gaas afscherming voor de armaturen te plaatsen. 

De volledige oplossing maakt het toepassen van lichtmasten volledig overbodig en laat de brug op een harmonieuze manier in de omgeving opgaan.

De armaturen worden 24V DC gevoed d.m.v. voedingen welke slim in het brugontwerp opgesloten zitten. Aansturing geschiedt middels DALI en staat een dimregime toe waarbij de lichtintensiteit op basis van vaste tijdstippen bepaald kan worden. Dit verhoogt de duurzaamheid van het systeem en vermindert verstoring van de flora & fauna.

Projectdetails

  • Architect: IPV Delft
  • Lichtontwerper: Rob Kruizinga
  • Installateur: Electronic Power Control (EPC)
  • Producten: LED Linear KALYPSO IP67 
  • Locatie: Weert
  • Fotografie: Henk Snaterse Fotografie
Fietsbrug Laarveld Weert
Fietsbrug Laarveld Weert
Fietsbrug Laarveld Weert
Fietsbrug Laarveld Weert
Fietsbrug Laarveld Weert
Fietsbrug Laarveld Weert