Skip to main content

World Port Centre (WPC) Rotterdam

World Port Centre (WPC) Rotterdam

Een luchtig gordijn dat sprankelt

Oorspronkelijk ontworpen in 1995 door de Engelse toparchitect sir Norman Foster, is het World Port Center met 124m aan hoogte een iconisch gebouw aan de Wilhelminakade in Rotterdam. 
Om weer volledig te kunnen voldoen aan de eisen welke er aan het gebouw gesteld worden, heeft in 2020 het in Delft gevestigde architectenbureau Mecanoo een renovatieplan ontworpen.

De renovatie, welke in 2021 gerealiseerd is, heeft betrekking op zowel de begane grond als een gedeelte van de eerste verdieping. Het ontwerp waarbij een breed scala aan duurzame materialen is toegepast, zorgt voor een uitnodigende sfeer. Vele subtiele ontwerpkeuzes verwijzen naar de haven en versterken de verbindingen tussen het gebouw en haar omgeving.

Verticaal geplaatste lineaire armaturen i.c.m. opbouwspots

Bij het binnengaan van het gebouw wordt de bezoeker getrakteerd op een mooi aanzicht van een hoge ruimte met een prominent aanwezige barista bar. De gewoven metalen gordijnen boven de bar zijn mede door de verlichting een ware eyecatcher te noemen. Om de materiaalkeuzes, vormen en dieptewerking maximaal naar voren te laten komen is er een combinatie toegepast van zowel lineaire armaturen als opbouwspots. 

De lineaire armaturen zijn van de Duitse fabrikant LED Linear en bestaan uit een halfrond zwart profiel gecomplimenteerd met een halfronde opale afscherming. Met een doorsnede van 20mm laat dit armatuur zich goed combineren met de luchtige structuur van de gordijnen. De armaturen zijn toegepast in verschillende lengtes tussen de 1 en 3 meter. De toegepaste kleurtemperatuur CCT 2700K i.c.m. een hoge kleurweergave van CRI >95 zorgt voor een sfeervol lichtbeeld en een accurate kleurweergave.

De hoge kleurweergave haalt het gevoel van kwalitatief daglicht naar binnen

Om de gordijnen en daarmee indirect de bar als wel de volledige ruimte naar een nog hoger plan te tillen zijn aanvullend opbouwspots toegepast. De spots van het Britse fabricaat Orluna vallen met hun zwarte behuizing volledig weg tegen het zwarte plafond. In deze toepassing laten de armaturen precies zien waar het merk voor staat, namelijk het best mogelijk en meest hoogwaardige lichteffect realiseren. Om het gordijn zo efficiënt mogelijk aan te lichten is een elliptisch optiek toegepast van 20ºx40º. Deze bundel doet perfect dienst door het gordijn lichttechnisch te isoleren van de rest van de ruimte. De toegepaste kleurtemperatuur CCT 3000K met een kleurweergave  van CRI >98 benaderd de lichtkwaliteit van daglicht en vergroot daarmee de verbinding tussen binnen en buiten.

Naast de verlichting van de gordijnen heeft Q-CAT Lighting tevens de verlichting in de plantenbakken verzorgt. Dit is ingevuld met het minimalistische Syphasera armatuur van het Italiaanse fabricaat Catellani & Smith.

De hoge kwaliteit van de lichtoplossingen en daarmee de lage degeneratie van de led, past perfect in het plaatje van de verdere duurzame ontwerpkeuzes van de ruimte.

Projectdetails

 • Architect: Mecanoo
 • Installateur: Bouwbedrijf De Jonge
 • Producten: 
  • LED Linear LYRA IP40
  • Orluna Air Fixed Origin
  • Catellani & Smith Syphasera
 • Locatie: Rotterdam
 • Fotografie: Ossip Architectuurfotografie
World Port Centre (WPC) Rotterdam
World Port Centre (WPC) Rotterdam
World Port Centre (WPC) Rotterdam