Skip to main content

Royal Wharf Pier, Londen (GB)

Q-CAT Lighting - Royal Wharf Pier

Atmosfeer verhogende oriëntatieverlichting 

Thames Clippers rivierbusdienst vervoert gemiddeld 10.000 passagiers per dag. Het vervoermiddel is zowel een uitkomst voor forenzen als voor toeristen en trakteert opvarenden met een geweldig uitzicht vanaf de Theems. De gerealiseerde Royal Wharf Pier breidt het netwerk van Thames Clippers verder uit en maakt het mogelijk om binnen een half uurtje midden in het centrum van Londen uit te stappen. Een efficiënte en duurzame manier van vervoer en keer op keer een ervaring op zich.

Van bruisend Oost-Londen naar hartje centrum

Het ontwerp van de Royal Wharf Pier komt uit de pen van het in Londen gevestigde architectenbureau Nex. Ondertussen al bekroond met een The New London Award, is de Royal Wharf Pier niet enkel een belangrijk infrastructureel bouwwerk maar ook een prachtige en daarmee uitnodigende locatie. De terminal vult hiermee ook de functie in van een openbare plek waar vandaan men een prachtige uitzicht over de Theems en de metropool Londen kan ervaren. Het lichtplan van DHA Designs zorgt er voor dat deze ervaring na zonsondergang extra spectaculair is.

Starre en flexibele armaturen zetten het ontwerp in het licht

Een ontwerp als de Royal Wharf Pier waarbij duurzaam vervoer een grote rol speelt vraagt ook om een duurzaam lichtplan waarbij directe en indirecte verlichtingsposities het ontwerp onderstrepen, de juiste ambiance creëert en de veiligheid garandeert. De keuze voor meerdere type led armaturen van het Duitse LED Linear is daarin dan ook een logische. Met een levensduur van >60.000 uur L80 B10, is de lichtopbrengst na +/- 15 jaar nog geen 20% afgenomen. De voor dit project toegepaste armaturen zijn tevens stof- en waterbestendig en bestand tegen UV licht, zoutwater en oplosmiddelen.

Voor het grootste deel van het project zijn flexibele lichtlijnen toegepast, welke opgebouwd zijn uit een opaal polyurethaan. Door het puntvrije homogene lichtbeeld wat hierdoor ontstaat is deze oplossing zowel geschikt als directe en indirecte oplossing.  De keuze hierin is gevallen op het VarioLED Flex NIKE armatuur. De kleurtemperatuur van 3000K geeft een zachte warm witte uitstraling. Met een lichtopbrengst van 320 lumen per meter is er geen sprake van lichthinder noch verblinding. De combinatie van 24V gevoede lichtlijnen met een verbruik van 8W/m levert een zuinige en veilige oplossing op.

Bestand tegen legio externe factoren met IP67 en IK10 classificatie

Voor de posities waar een robuust armatuur met een hogere lichtopbrengst benodigd was, heeft men het Xoolum armatuur toegepast. Dit armatuur heeft naast een stof- en waterbestendigheid met IP67 classificatie tevens een IK10 waarde, wat het een hoge mate van vandalismebestendigheid geeft. In de variant zoals toegepast heeft het armatuur een verbruik van 25W p/m en een lichtopbrengst van 1420 lm/m. 

Projectdetails

 • Architect: Nex
 • Lichtontwerp: DHA Designs
 • Installateur: Strago Electro B.V.
 • Producten: 
  • VarioLED NIKE (W827) 3000K
  • XOOLUM HYDRA HD25 (W825) 3000K
 • Klant: Ballymore & Oxley
 • Fotografie: Gavriil Papadiotis
 • Locatie: Londen, Engeland

 

Q-CAT Lighting - Royal Wharf Pier
Q-CAT Lighting - Royal Wharf Pier
Q-CAT Lighting - Royal Wharf Pier