Skip to main content

Stönner-Meijwaardbrug, Oirschot

Q-CAT Lighting - Stönner-Meijwaardbrug, Oirschot
Q-CAT Lighting - Stönner-Meijwaardbrug, Oirschot

Subtiel asymmetrisch licht vanuit de handrail

De brug over het Wilhelminakanaal nabij de historische plaats Oirschot is onderdeel van de 14 kilometer lange Groene Corridor. Een prachtige route die je de schoonheid van dit deel van Noord-Brabant laat zien. Vanwege de belangrijke rol van Oirschot en het Wilhelminakanaal tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft de brug de naam Stönner-Meijwaardbrug gekregen. Dit als eerbetoon aan twee gesneuvelde soldaten tijdens Duitse beschietingen in 1944.

De 40 meter lange brug opgebouwd uit rood gespoten staal en azobé hout is een opvallende verschijning maar gaat vanwege de keuze voor veel azobé hout en een verfijnd ontwerp perfect op in het landschap. Met de stalen aanbruggen meegerekend is de totale lengte maar liefst 270 meter lang. Doordat de brug enkel begaanbaar is voor wandel- en fietsverkeer is het tevens de perfecte locatie om in alle rust van het uitzicht over Oirschot en het omliggende landschap te genieten.

Een zacht lichtspel benadrukt het prachtige houten grondoppervlak

De rol van verlichting in dit project is veelzijdig, zo draagt het bij aan het veiligheidsaspect maar is het tevens een krachtig middel om de brug na zonsondergang goed voor de dag te laten komen. Daarbij dient in ogenschouw genomen te worden dat lichthinder voor mens & natuur tot een minimum beperkt wordt.

De keuze voor de LEDpod 50 van het Australische KLIK Systems is daarin een logische keuze gezien deze op alle vlakken aan de vraag voldeed. Doordat de variant zoals aangeboden voorzien is van een asymmetrische lens licht deze heel efficiënt vanuit de handrail het grondoppervlak aan zodat men niet in de lichtbron kijkt. Hiermee wordt lichthinder/verblinding voorkomen en kan op een prettige manier het verlichte brugontwerp waargenomen worden.

Een andere cruciale eigenschap van de LEDpod 50 is het feit dat elke spot voorzien is van een eigen driver welke parallel aangesloten wordt op een 24V en 42V laagspanning gevoede hoofdkabel. Door deze constructie onstaat een veilige verbinding die het mogelijk maakt om zeer lange lengtes met spots te maken zonder nadelige gevolgen van spanningsverlies. Dit maakt de installatie eenvoudig, overzichtelijk en voorkomt dit het aanbrengen van meerdere aansluitkasten en andere ontsierende elementen.

Voor de Stönner-Meijwaardbrug is een speciale clip geproduceerd zodat het armatuur stevig en correct in de handrail is vast te zetten. Hiermee wordt de slagvastheid (IK10) en water- en stofbestendigheid (IP66) gewaarborgd. 

In de uitvoering zoals geïnstalleerd met een kleurtemperatuur van 3000K ontstaat i.c.m. het hout een warm en uitnodigend lichtbeeld. Door het schaduwspel wat ontstaat door de stalen spijlen wordt het brugontwerp nog meer onderstreept en wordt tevens meer diepte en contrast aangebracht.

Projectdetails

  • Opdrachtgever: Gemeente Oirschot
  • Architect: West 8
  • Uitvoerend architect: wURck
  • Installateur: HIG Traffic Systems
  • Producten: KLIK Systems LEDpod 50 Asymmetrical 3000K
  • Fotografie: Edwin Bruining
  • Locatie: Oirschot
Q-CAT Lighting - Stönner-Meijwaardbrug, Oirschot
Q-CAT Lighting - Stönner-Meijwaardbrug, Oirschot
Q-CAT Lighting - Stönner-Meijwaardbrug, Oirschot